Szikraszilárd

Vidéki sanzon – mit csináljunk Pesten kívül?

2016. november 16. 19:54 - Food4minds

 

 

Ha másban nem  is, egyet nem értésben nagyon otthon vannak a magyarok. Ezért is fura, hogy ha 10 embert megkérdezünk, hogy Ön szerint melyik a legélménydúsabb, legingergazdagabb, magyarán a legkirályabb város hazánkban, 9 Budapestet fogja mondani. Ami oké, higgyük el, hogy így is van, de akárhogy nézem, 9 millió ember sehogy sem fog elférni abban a 23 kerületben, így a kint rekedteknek ki kell találniuk valamit, mivel dobják fel "vidéki" életüket. A felsorolás egy megyei jogú városban, valamint kisvárosban élő ember véleménye, a kisebb településeken élők nevében nem beszélhetek.

 

Színház, mozi

A nem pesti színházakkal kapcsolatban is közel 100%-os az egyetértés, miszerint szarok. Nem tisztem szakmailag elemezni az emberek által vélt különbségeket, de annyi biztos, nem olyan drámai a helyzet, ahogy ezt beállítják. Mindenesetre könnyebb elintézni a színházba járást annyival, hogy „áh, ezek úgyis bénák, minek menjek el”, mint felállni a Szulejmán/Éjjel-nappal Budapest/Való világ és a többi undorító marhaság elől, és elbattyogni megnézni egy darabot. A mozival sok-sok település esetében az a baj, hogy nincs, ami elég drasztikusan csökkent a moziba járók számát. Az ilyen helyen élőknek azt tudnám tanácsolni, hogy előre nézzék meg, hogy mikor jelenik meg olyan film, amit tényleg nagyon szívesen megnéznének, és menjenek el rá. Tudom, hogy a buszozás/vonatozás kényelmetlenné teszi az egészet, de mint élmény fel tudja dobni az embert még egy munkanap után is.

 

Képtalálat a következőre: „mozi”

 

Étterem, kávézók, beülős helyek

Ez már keményebb dió, hiszen főleg az éttermek árai néha igen erősen el tudnak szállni, és nem ajánlatos egy három fős családnak csupán az életkedv növelése érdekében 20.000 forintokat kifizetni egy ebédért, és akkor még nagyon óvatosan becsültünk. Ennek ellenére hébe-hóba minden háziasszony megérdemli, hogy kiszolgálják, havonta, két havonta egy éttermi ebédet be lehet iktatni, különösen akkor, ha mindenki figyel arra, hogy mennyiért rendel. A kávézók, cukrászdák általában mindenhol nyüzsögnek, nem egy esetben ott folyik leginkább az élet (a kocsmát leszámítva). Egy jó kávé+sütemény páros minden baráti beszélgetést feldob.

 

Képtalálat a következőre: „cukrászda”

  

Zene, koncertek

Ebből a szempontból egyértelműen a nagyobb városok indulnak előnnyel, ahova fesztiválok, nemzeti ünnepek alkalmából, meg úgy általában is több híres magyar előadó, zenekar is elutazik. Azok, akik ennél kisebb városokban élnek vagy szépen kivárják, amíg végre-valahára eljut hozzájuk kedvenc együttesük, vagy valamilyen úton-módon elbungliznak az eggyel nagyobb településre, ami szintén nem a legkényelmesebb megoldás. De hát ez van.  

 

 

 

Kirándulás

Ez az a tevékenység, ami aztán végképp pénztárca-kímélő, nem mellesleg pedig marhajó időtöltés. Az emberek jelentős hányadának halvány lila gőze sincs arról, hogy akár köpésnyire tőle milyen gyönyörű helyek vannak, hát még 25-30 kilométeres sugarú körben. Erdő, mező, hegy, patak, barlang, és még kismillió természeti képződmény várja, hogy a valamiért csak külföldi országokról áradozni tudó magyarok meglátogassák, és megbecsüljék őket.  

  -->

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szikraszilard.blog.hu/api/trackback/id/tr5011965363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása